maandag 14 november 2011

'ontrafel' ontrafeld

Dit is de tekst waarmee het begeleidend boekje van de tentoonstelling 'Ontrafel, breiwerk in de mode' wordt geopend. Met zo'n aanpak bewijs je het breien geen dienst. Zeker niet als bij de entree van het museum werk wordt geëxposeerd van enthousiaste hobbyisten en in het museumrestaurant te veel bolletjes wol, breinaalden en broddelwerkjes liggen. Alle vooroordelen worden zo bevestigd!
Bij alle kunsttakken bestaan er amateurs en professionals, zo ook bij het breien.
Wanneer maken organisatoren van exposities zich  druk om het image van de kunst die zij tentoonstellen?
Als ze zelf steken laten vallen, om maar eens een woordspeling te gebruiken. Misschien een beetje flauw, maar 'rafel', zo lees ik in het woordenboek, betekent: draad die losgeraakt is uit een stof. Rafelen hoort bij geweven stoffen en niet bij breien.

De essentie van breien is juist dat breiwerk met behulp van één draad ontstaat.
In de tentoonstelling had men hier meer op in mogen gaan.
De breitechniek is uitermate geschikt om kleding 'in vorm' te maken. Door te minderen en meerderen is het mogelijk om een geheel kledingstuk te construeren. Natuurlijk is het ook mogelijk om lappen te breien en deze vervolgens te gebruiken om er kleding van te naaien, maar dan lijkt het meer op 'gewone' kleding.
Er is op de tentoonstelling veel moois te zien, maar de organisatoren hadden met meer overtuiging hun missie moeten uitdragen, een gemiste kans.
Vandaar vandaag helaas een 'mopperblog'.
in vorm gebreid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten