zaterdag 28 januari 2012

vogelperspectief

Vaak gebruik ik mijn fototoestel als een loep. Door van dichtbij foto's te maken, ben ik in staat om mijn borduurwerken die nogal klein en fijn zijn, vanuit een ander perspectief te bekijken. Zelf noem ik mijn borduurwerken dan ook borduurlandschappen.



woensdag 25 januari 2012

fototoestel

Tegenwoordig heb ik een digitaal fototoestel (Canon PowerShot A630). Het is een kleine camera met een groot uitklapbaar beeldscherm. Het is mogelijk om van heel dichtbij foto's te maken en daar maak ik dankbaar gebruik van. Zo heb ik een aardig archief van zeer uiteenlopende foto's opgebouwd.
tomaat

iris
zonnebloemen in Frankrijk

zaterdag 21 januari 2012

fotograferen

Voor het boek 'versieren' heb ik model gestaan.
De jurk had mijn moeder gemaakt. In een hal van één of ander Amsterdams grachtenpand is deze foto gemaakt. De fotograaf was Joost Guntenaar.
Ik heb er nooit van gedroomd fotomodel te worden. Wel wilde ik al op jonge leeftijd een fototoestel. Toen ik 10 jaar werd kreeg ik mijn eerste toestel.


Een eenvoudig plastic kastje, de afmeting van de negatieven waren 4x4 cm. Er zaten 12 foto´s op een fotorolletje en Hackman, de plaatselijke fotograaf drukte de foto´s af.
Ik ben in de winter jarig, één van de eerste foto´s die ik maakte was van molen ´Het Prinsenhof´ te Westzaan.

woensdag 18 januari 2012

inspiratiebron

In december 1969 verscheen het boek 'versieren'. Het was het kerstnummer van het drukkersweekblad.
Het kerstnummer was hét visitekaartje van de grafische wereld. Drukkerijen en andere grafische bedrijven kregen de gelegenheid om de kwaliteit van hun (druk)werk te tonen door één bladzijde te leveren. Elk jaar had het kerstnummer een ander thema.
De vormgeving van dit boek met het thema versieren werd verzorgd door mijn vader, Pieter Groot. Als grafisch ontwerper had hij de vrijheid om dit thema naar eigen inzicht vorm te geven. Hij koos Bert Schierbeek als schrijver. Bekende fotografen als Aart Klein, Ed van der Elsken en Hans Samsom leverden de foto's. Ook Pieter was verantwoordelijk voor een aantal foto's in het boek.
Tijdens onze vakantie in de zomer van 1969 reisden we met ons gezin heel Nederland door. Alle provincies werden aangedaan en typerende gebouwen werden gefotografeerd. Digitale fotografie bestond nog niet, door ouderwets knippen en plakken ontstond deze collage.
Op woensdag 25 januari wordt het nieuwe stadhuis van Zaanstad officieel geopend. Naast het nieuwe stadhuis staat het Inntel hotel, het centrum van Zaandam heeft een metamorfose ondergaan.
Toen een aantal jaar geleden de eerste plannen voor het centrum ontwikkeld werden kregen de deelnemende architecten allemaal een boekje over Zaanse houtbouw, een leuke kennismaking met de Zaanstreek.
Inspireren is een kunst op zich!

zondag 15 januari 2012

zaans jasje

Door kleding te maken op halve schaal ben ik in staat om redelijk snel een 2-dimensionale tekening om te zetten in een 3-dimensionaal model. 
Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat ik draagbare kleding maak. De vertaling van een tekening naar jas gaat in stappen, onderweg wordt er veel geprobeerd en afgekeurd.





Zelf dien ik meestal als proefkonijn voor mijn experimenten; ik heb al heel wat jasjes hangen!

woensdag 11 januari 2012

zaanse kleding

Meestal maak kleding omdat ik een bepaalde techniek wil toepassen. Vaak ga ik uit van een aantal materialen, stoffen en breigarens, die mooi met elkaar combineren. Soms ontstaat er een idee om met een thema aan de slag te gaan, bijvoorbeeld 'Zaanse kleding'. Typerend voor de Zaanstreek is de houtbouw, uitgangspunt van mijn Zaanse project.
De eerste modellen heb ik op halve schaal uitgevoerd.
Nu niét in het Zaans groen, maar in het wit.

zaterdag 7 januari 2012

papiermolen De Schoolmeester

Vanuit mijn ouderlijk huis kon je papiermolen De Schoolmeester zien staan. Als kind heb ik wel eens een kijkje genomen in de molen.
 
Papier wordt gemaakt van oude lompen. Vroeger werden daar voornamelijk oude gehaakte katoenen spreien voor gebruikt. Ik weet nog hoe verontwaardigd ik daarover was!
Een aantal jaar geleden wilde ik zelf papier scheppen en bezocht ik opnieuw de molen. Toen bleek dat oude denim broeken tegenwoordig als grondstof voor het papier dienen; beddenspreien zijn schaars geworden en in de molen hangt er alleen nog één voor de toeristen.
Het idee ontstond om te exposeren in de molen. Ik heb een aantal  fotocollages en papierwerken gemaakt met 'De Schoolmeester als thema'.
Bij dit werk komt het haakwerk als het ware weer uit het papier.
 Papier, wieken, hout en frisse kleuren waren de de ingrediënten waarmee ik verder aan de slag ging.
 
De expositie duurde slechts één dag, de nationale molendag, mijn Zaanse thema duurt nog steeds voort!

woensdag 4 januari 2012

zaans

Ooit heb ik in een Zaans houten huisje gewoond.
Het was een prachtig oud, scheef huisje, met dikke balken en een oude schoorsteenmantel met gemarmerde tegeltjes. Hoewel niet zichtbaar op de foto, waren de planken van de zijmuur dakpansgewijs over elkaar getimmerd, de zogenaamde getrapte weeg. Deze techniek inspireerde me later bij het maken van een aantal papierwerken.
Voor de tentoonstelling ter gelegenheid van de heropening van het Weefhuis te Zaandijk maakte ik het volgende werk 'Weefhuis' genaamd.
Het zal duidelijk zijn, na de verbouwing is het Weefhuis niet meer groen geschilderd.


zondag 1 januari 2012

2012

Voor mij geen goede voornemens op 1 januari. Plannen heb ik gemaakt voor het komende jaar, plannen die ik ga uitvoeren!
'Gebreid en goed' staat op mijn lijstje, ik pak de draad weer op en ga een nieuwe serie kleding maken.