woensdag 18 januari 2012

inspiratiebron

In december 1969 verscheen het boek 'versieren'. Het was het kerstnummer van het drukkersweekblad.
Het kerstnummer was hét visitekaartje van de grafische wereld. Drukkerijen en andere grafische bedrijven kregen de gelegenheid om de kwaliteit van hun (druk)werk te tonen door één bladzijde te leveren. Elk jaar had het kerstnummer een ander thema.
De vormgeving van dit boek met het thema versieren werd verzorgd door mijn vader, Pieter Groot. Als grafisch ontwerper had hij de vrijheid om dit thema naar eigen inzicht vorm te geven. Hij koos Bert Schierbeek als schrijver. Bekende fotografen als Aart Klein, Ed van der Elsken en Hans Samsom leverden de foto's. Ook Pieter was verantwoordelijk voor een aantal foto's in het boek.
Tijdens onze vakantie in de zomer van 1969 reisden we met ons gezin heel Nederland door. Alle provincies werden aangedaan en typerende gebouwen werden gefotografeerd. Digitale fotografie bestond nog niet, door ouderwets knippen en plakken ontstond deze collage.
Op woensdag 25 januari wordt het nieuwe stadhuis van Zaanstad officieel geopend. Naast het nieuwe stadhuis staat het Inntel hotel, het centrum van Zaandam heeft een metamorfose ondergaan.
Toen een aantal jaar geleden de eerste plannen voor het centrum ontwikkeld werden kregen de deelnemende architecten allemaal een boekje over Zaanse houtbouw, een leuke kennismaking met de Zaanstreek.
Inspireren is een kunst op zich!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten